A gyerekek elkezdtek nyaggatni, hogy vegyek nekik egy laptopot, mert, hogy egy nem elég a családba. De mondtam nekik, hogy bőven elég, hiszen a suli után, ha marad szabadidejük, azt Mázlival töltsék, ne gépezéssel. Persze egyből felsoroltak egy jó csomó érvet, hogy ez tulajdonképpen a kutyának sem lenne rossz, mert akkor a kis fotóikat, amiket a telefonnal csinálnak, feltölthetnék gépre, és szerkeszthetnének belőlük vetítést a családnak. Arról nem is beszélve, hogy ugye Mázlinak kellene egy Facebook oldalt csinálni, amit majd ketten birtokolnak. Viszont mindenképpen külön akarnak benne tevékenykedni, akár egyszerre is. És persze nem játszani akarnak ők majd a laptopon, hanem Mázlinak fognak kutyabarát helyeket keresni, meg programokat, és akciós tápot. Meggyőző tud lenni egy gyerek, ha akar. Abban egyeztünk meg végül, hogy kaphatnak egyet, de csakis használt laptopot, mert nem éri meg újat vásárolnunk.

Előszedtem a mobilom, mert én azon kényelmesebben intézem a dolgaim, és, miközben Mázlit sétáltattuk rákerestem a használt laptopokra Budapesten. Mondanom sem kell ugye, hogy van kínálat dögivel, csak épp nem árt, ha megbízható helyről veszi az ember. Először magánszemélyekkel leveleztem, de aztán arra jutottam, hogy ha bármi probléma felmerül a vásárlás után, akkor nem tudok mit csinálni. Csak hát úgy voltam vele, ez a lehető legolcsóbb megoldás. Aztán beírtam a keresőbe újra, nagyon kíváncsi voltam, hogy használt laptopokkal Budapesten foglalkozik-e cég, van-e erre direkt szerviz, meg hasonlók. Itt is volt azért kínálat, így neki álltam átböngészni a weboldalakat, és igyekeztem a megérzésemre hagyatkozni, mert az mindig beválik. A legtöbb helyen persze leírják, hogy megbízhatóak a használt gépek is, de a leginkább szimpatikus a pcmentor oldala volt, akik részletesen leírták, miért érdemes őket választani. Minden ilyen gépet jól átvizsgálnak, szűrnek és úgy rendbe raknak, hogy a lehető legjobb és leggyorsabb teljesítményt nyújtsa. Felrakják rá a szükséges rendszereket, és az alapvető felhasználói programokat, amikre minden családban szükség van. Az áraik is elég barátiak és még fél éves garanciát is vállalnak. Plusz nemcsak ezzel foglalkoznak, ahogy átolvastam a honlapjukat, jó pár éve benne vannak a szakmában, mind a hardverekhez, mind a szoftverekhez nagyon értenek. Az oldalukon azt javasolták, menjünk be személyesen, hiszen a kínálat folyton változik, és segítenek majd az igényeinknek legmegfelelőbb használt laptopot kiválasztani.

Így is történt, persze a gyerekek is jöttek velem, Mázli meg addig türelmesen várt otthon. Elvégre is mindez érte történik, a gyerkőcök szerint. A boltban megnéztük a rendelkezésre álló gépeket, és végül egy 50 ezer forintos mellett döntöttünk, ami teljesen ideális arra, amire akarjuk használni. Gyors és stabil, és nem csak a gyerekek, hanem mi is tudjuk használni erre-arra, ha éppen az van, hogy nem elég egy gép. Szóval nagyon nem bántam meg, hogy végül a pcmentor.hu –t megtaláltam és náluk vásároltunk. Most ezerrel készítik a gyerekek rajta a diavetítéseket, meg szerkesztgetik a kis fotóikat, amiket Mázliról csinálnak. Azt viszont megszabtam, hogy csak akkor ülhetnek le elé, ha már minden kutya körüli teendő kész, szóval a leckeírás és a kutyasétáltatás az első mindig. Szerencsére nem esik nehezükre betartani a szabályokat, az „új” laptopot meg már felmatricázták a kutya képével a hátlapján és a kezdő képernyőn is Mázli ül a fűben. Végtére is, ez a laptop miatta lett véve.