Vége a nyárnak, jön az ősz. Ilyenkor már nem divat a felújítás, de mi azon gondolkozunk, hogy belevágunk.

Nem kifejezetten magunk miatt, bár el kell ismerni, hogy nekünk is nagyon jól jönne, amire készülünk.

Nem olyan rég új családtagunk lett egy kutya képében. Mindig is szerettem a kutyákat, sok kutyám is volt már az évek alatt. Van, akitől öregség, mástól betegség miatt kellett elbúcsúznom. Évekig nem akartam újra belevágni, de végül úgy döntöttem, miért is ne?

Írtam már, hogy a kutyusunkat a menhelyről hoztuk el. Akkor még kölyök volt, és akkor is éppen felújítással foglalkoztunk. Meglepően jól bírta az idegeneket, akik a napelemeket szerelték a házra, ezért nem féltünk némi belső felújításba sem belekezdeni.

A kölyök még mindig apró, nem érte el a végleges méretét. Rövidszőrű, így most, hogy beköszöntött a hidegebb idő, mindenhova pulóverekben és kutyaruhákban visszük.

Imád sétálni, nagyon barátságos a többi kutyával szemben is. Igazi kis szeretetcsomag, aki mindig velünk akar lenni, mi pedig a legjobbat akarjuk neki. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy korszerűsíteni fogjuk a fűtési rendszerünket.

Csak nemrég költöztünk új lakásba, de a kivitelező nem teljesen úgy álmodta meg, mint mi. A kutyusunk szereti a kis pulóvereket, mégis úgy döntöttünk, hogy sokkal kényelmesebb lenne a számára is a padlófűtés.

A padlófűtés lényege, hogy alulról fűt fel minket, sokkal egyenletesebben és sokkal megbízhatóban biztosítja a lakás hőellátását.

Amíg mi csak felkapunk egy pulóvert, ha fázunk, a kutyánknak sokkal nehezebb. Már eleve nehezebb jeleznie, hogy fázik, hiszen beszélni nem tud. Ugyan, vannak jelei annak, hogy nem éppen a legideálisabb a hőfok a lakásban.

Mióta bekapcsoltuk a fűtést, feltűnt, hogy nagyon sokat időzik a radiátor körül, bebújik a takarónk alá. Innen tudtuk, hogy baj van.

Sokan nem foglalkoznak az ilyen apróságokkal, de egy felelős kutyatartó azt is tudja, milyen hőmérséklet a legideálisabb a kiskedvencének.

Minden fajta máshőmérsékletet szeret, nem tehetünk ki egy csivavát a téli mínuszokban a fagyba és egy huskyt sem hagyhatunk 40°C-ban a napon.

Ahogyan a hüllőknek, kétéltűeknek és rágcsálóknak is mindig próbálják a felelős gazdik a megfelelő hőfokot tartani a lakásban, ugyanúgy a kutyák és macskák esetében is figyelni kell erre.

Csupán radiátorokkal nem sikerült biztosítanunk a megfelelő hőmérsékletet. A radiátorok nagy hátránya, hogy csak adott pontban sugároznak, nagyon egyenlőtlenül oszlatják el a hőt a lakásban ennek következtében vannak hidegebb és melegebb pontok. Vannak olyan szobák, amik sokkal hidegebbek, mint a többi, mert nagyobbak, vagy vannak, amik melegebbek, mert kisebbek.

A kutyáknak sokkal jobb, hogyha mindenhol egyenlő a hőmérséklet, és nekünk, embereknek is jobb.

Ezért döntöttünk a padlófűtés mellett. A padlófűtés teljesen egyenletesen sugároz, a hőfok sokkal könnyebben állítható, ráadásul a hőérzet is fokozódik annak köszönhetően, hogy konkrétan a fűtésen állunk. Nincsen több hideg csempe sem a fürdőben, sem a konyhában, nincsenek már hideg sarkok.

Az elektromos padlófűtés ráadásul nekünk különösen jó választás volt, mivel a háztartásunk áramellátását napelemekkel biztosítjuk. Ennek az energiáját felhasználva a fűtésünk szinte ingyen van. Nem kell gázra vagy tüzelőanyagra költeni, a természet adta energiákat is hasznosítani tudjuk.

A kivitelezés eléggé gördülékenyen ment. A padlófűtésről, az elektromos fűtés lehetséges módszereiről nagyon sokat megtudtunk az elektromospadlofutes.info oldalon.

Megismertük a legnépszerűbb technológiákat, a kivitelezés menetét, az árát. Megismerkedtünk a padlófűtés előnyeivel, így bátran bele mertünk vágni. A szerelés nagyon gördülékenyen ment, ezen az oldalon sikerült árajánlatot kérnünk, aztán megbíztuk őket a kivitelezéssel is. Szerencsére a padlófűtés majdnem minden burkolattal kompatibilis, így nem kellett megváltoztatnunk a lakásunk kinézetét, a padlók anyagát.

A szakemberek gyorsan beszerelték a fűtőegységeket, amiket most már boldogan használhatunk.

Igaza volt a leírásoknak, sokkal jobb a padlófűtés, mint a radiátoros. Sokkal egyenletesebben van meleg a lakásban, a kutyának sem kell a radiátor mellett gubbasztania egész nap, boldogan szaladgál fel-le és szívesen alszik is akár a padlón.

A napelemekkel együtt nagyon okos befektetésnek bizonyult a padlófűtés, ami egyébként egy sokkal megbízhatóbb fűtési forma. A megbízható telepítésnek köszönhetően jóval kevesebbszer szükséges a szerelése, mint a radiátoroknak. Nem kell vagyonokat költeni gázszerelőre. Sokkal időtállóbb és érzetre is kellemesebb.

Hatalmas előnye még a padlófűtésnek az is, hogy nem szökik el olyan könnyen a hő, hiszen nem kifejezetten a falakon, az ablakok alatt van a fűtőtest. Nem kell félni attól sem, hogy esetleg megégetjük magunkat a meleg padlón. Az AHT amorfszálas fűtés például 30°C-nál nem is tud melegebbre felhevülni, így az mindig kényelmes hőérzetet nyújt a talp alatt. Sokan azt hiszik, hogy szőnyeg alatt nem lehet padlófűtés, éppen azért, mert az túlmelegedne, de erre semmi esély sincsen.

A meleg egyébként nem éget oxigént, sokkal biztonságosabb. Rengeteg olyan balesetről hallani, amikor szénmonoxid mérgezésben halnak meg az emberek egy elromlott fűtés miatt, vagy egy koszos kémény miatt. Az elektromos padlófűtés használatával ennek az esélye gyakorlatilag 0, hiszen semmilyen gázt nem használunk a fűtéskor, csupán az elektromosságot.

Árban is kedvezőbb, hiszen az áram olcsóbb, mint a gáz, és vannak egészen energiatakarékos fűtőszőnyegek is. Nálunk pedig ezzel egyáltalán nem is kell foglalkozni, hiszen napelemmel biztosítjuk az áramot, szóval ingyen van a fűtésünk is most már.

Minket teljesen meggyőzött a padlófűtés, és nem csak a kutya miatt.

Sokkal komfortosabb, mint a radiátor, sokkal kellemesebb meleg csempére lépni zuhanyzás után. Kevesebb a hőveszteség, olcsóbb a fenntartása, nem látható, teljesen rejtett. Majdnem minden burkolat alatt kiválóan működik, egyszerű a telepítése is. Vannak ugyanis a vízzel működő alternatívák is, na ahhoz képest az elektromos padlófűtés beszerelése gyermekjáték.

Rengeteg indok van mellette, és nem igazán szól semmi sem ellene. A padlófűtés életünk egyik legjobb ötlete volt. Sokkal komfortosabb a lakás így ősszel, és már nem kel a fűtésszámlán sem gondolkoznunk. Nincs több karbantartás és idegeskedés. Igaz, még új a ház, de pár éven belül biztos, hogy el kellett volna végeznünk az időszakos fűtés karbantartást.

Felelős kutyatartóként ti is figyeljetek rá, hogy a négylábú barátotok ne csak hűsölni tudjon a lakásban, amikor nyár van, hanem a téli hideget is megfelelő hőmérsékleten tudja átvészelni! Egy megfázás sokkal veszélyeseb egy állat számára, mint egy embernek. Hiába van bundájuk a kutyáknak, attól még nem biztos, hogy szeretik a hideget. Semmiképpen se tegyük ki őket túl melegnek vagy hidegnek, vegyük a fáradtságot és alaposan nézzünk utána annak, hogy milyen hőmérsékleten érzik magukat igazán jól. Ahogyan mi is fázunk 15°C-ban, ők sem érzik magukat mindig jól. Mindig figyeljünk az apró jelekre, hogy elkerüljük az egészségügyi problémákat.

A radiátorok matt felszálló por például légzőszervi megbetegedést is okozhat az érzékenyebb fajtáknál, de ez a potenciális veszélyforrás megszűnik a padlófűtés mellett, így kutyásként ez is egy plusz érv a padlófűtés mellett. Aki teheti tehát gondolkozzon el a váltáson.