A vőlegényemnek és nekem egyaránt fontos a környezetvédelem. Én picit más irányokból közelítem meg ezt, például én szorgalmaztam, hogy csatlakozzunk a 0 waste mozgalomhoz, aminek ugye az a lényege, hogy az ember nemhogy minimalizálni próbálja a műanyagszemét termelését, hanem megszüntetni. Nekünk például az elmúlt másfél évben termelt szemetünk belefér egy befőttesüvegbe.

A vőlegényemnek az állatvédelem a fontosabb. Persze ez nem azt jelenti, hogy én nem tartanám ezt releváns kérdésnek, de ő volt az, aki szorgalmazta, hogy menhelyekről fogadjunk be állatokat. Két cicával kezdtük, most már csatlakozott hozzájuk 3 kutyus is. Szerencsére kertes házban élünk, így jól elférünk. Erre szükség is van, mert az egyik cica nem igazán jön ki jól a kutyák közül kettővel sem, és így felosztják a házat is, meg a kertet is, biztos, hogy nem tartózkodnak egyazon helységben együtt.

Nekem most új projektötletem támadt: napelemes rendszer. Igazából már régóta szemezgetek az ötlettel, de hiába keresünk mindketten jól, nem tudtunk eddig eleget félretenni, hogy egy ekkora fába bele tudjuk vágni a fejszénket, már legalábbis anyagi szempontból semmiképp nem fért volna bele nekünk, azért tudjuk, hogy nem 2 forint a napelemes rendszerek ára. Én még belementem volna abba, hogy felvegyek rá egy hitelt, de mivel a vőlegényem nagybátyja jelzálog miatt veszítette el  a családi házukat, Dani nem igazán mer kockáztatni. Mivel számomra fontos az, hogy semmilyen szempontból ne érezze feszélyezve magát ebben a kapcsolatban, természetesen lemondtam a napelemről, amíg nem lehet pályázni rá vagy nem tudjuk megoldani saját pénzből.

A pályázatokról valahogy mindig lecsúsztunk, de igén végre összegyűlt annyi pénzünk, amiről azt gondoltuk, hogy ennek már fedeznie kell egy napelemes rendszer árát. De azért valljuk be, ez nem olyan, mint egy kiló liszt, az átlag ember azért nem igazán van tisztában a napelemes rendszerek árával, és mi hiába vagyunk kimondottan nyitottak és érdeklődök a témában, még mi sem sejtettük, hogy mennyibe fog ez nekünk kerülni.

Pont kutyasétáltatás közben beszéltem erről az egyik kutyás szomszéddal, aki elmesélte, hogy egy közeli ismerősük pont nemrég telepíttetet napelemes rendszert a tetőszerkezetükre, és ők egy olyan céggel dolgoztak együtt, akik kijönnek helyszíni felmérést végezni, és ha lehetséges a napelemes rendszer telepítése, már abban az értelemben, hogy elég nagy a tető, jó a ház fekvése, tájolása, megfelelő a tetőszerkezet dőlésszöge és még el is bírja, akkor elkészítik a végleges árajánlatot,  viszont ez az első találkozás és a helyszíni felmérést teljesen ingyenesen készítik el.

Mikor ezt elmeséltem a vőlegényemnek, azonnal rá is kerestünk a sporoljnapelemmel.hu oldalra, amire hivatkozott a szomszéd, és valóban ugyanezekkel az információkkal találtuk szemben magunkat. Így hát azonnal fel is vettük a kapcsolatot a céggel, és megbeszéltünk egy időpontot, amikor kijönnek a helyszínre. Szerencsére ez a helyszíni felmérés is rendben zajlott, minden szempontból megfeleltünk a kritériumoknak, így izgatottan vártuk az árajánlatuk. Nagyon örültünk, hogy pont belefért az anyagi keretünkbe, mikor végül megérkezett. Jelenleg épp azt várjuk, hogy az adminisztratív köröket lefussuk majd, és akkor mehet is a telepítés!