Írtam már korábban kutyás terápiákról. Alapvetően az állatos terápiákat nagyon jó dolognak tartom, ha egy beteg ember fogékony a befogadásukra. Legyen ez akár kutyákkal való feszültséglevezetés, vagy lovaglás, lovas terápia, szerintem érdemes adni nekik egy esélyt, ha baj van.

Nemrég találtam egy helyet, ahol nem konkrétan kutyás terápia zajlik, de nagyon beleillene a képbe egy ilyen szolgáltatás is, vagy egy ilyen rész a terápia folyamatában. Ez a hely egy Balaton-felvidéki faluban található, és alkoholbetegekkel, alkoholistákkal foglalkozik. Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a természethez közel, egy kellemes környezetben lehessen gyógyulni, tanulni.

addiktológiai konzultáns

A felépülési program amit a központ nyújt, 28 napos. Ez a közel egy hónap lehetőséget ad a szenvedélybetegséggel küzdőknek egy új kezdetre. A programban kis létszámban vesznek részt a felépülők, mindössze 3-tól 5 főig fogadnak egy-egy programra jelentkezőket. Így persze bejutni sem olyan egyszerű, túljelentkezés van.

A program során a résztvevők naponta sétákon vesznek részt, sok időt tölthetnek a természetben. Előadásokat hallgatnak, tanulnak, a közösség erejével építik fel új önmagukat. A kis létszámnak köszönhetően mindenkire van idő. Van lehetőségük egyéni konzultációra is, addiktológiai konzultáns segítségével.

Az ingerszegény környezet, a nyugalom, a háborítatlan egy hónap pedig nagyon jó hatással van mindenkire. Ebbe a képbe úgy vélem, nagyon is bele illenének kutyás programok: kutyasétáltatás, kutyás kirándulás, ügyességi versenyek, bizalomjátékok. Ti mit gondoltok?

Ez a szolgáltatás egy család vállalkozása, ezért értelemszerűen nem állami dolog. Az árát meg kell fizetni ugyan ennek az egy hónapnak, viszont az addiktológiai konzultánsok szerint a pénzbéli befektetés, a befektetés “önmagunkba” érzése ugyanúgy egy húzóerő, egy motiváló tényező a gyógyulásra. Egy kötelezettség, felelősségtudat, aminek a megfelelni vágyás velejárója, ez pedig a gyógyulást segíti. Sok alkoholistának motivációja sincs leszokni, mert nincsen miért küzdeniük az életben. Ezt adhatja meg a központ. Emellett nagyon jótékony hatása lehet a családi kötelékek felfrissítésének, a bocsánatkérésnek, a frusztrációk és konfliktusok feloldásának, amennyiben erre van lehetőség.

A központ szakértői szerint a gyógyulás, a felépülés viszont csak akkor mondható ki, csak akkor van vége, akkor van “kész”, ha már 1 éve vagy több tiszta az alany, és fent tudja tartani az új életmódot, életvitelt. Küzdelmes az út, de mindenkinek meg kell találnia, mi az a fogódzó, ami ilyenkor segíthet neki túllendülni a nehézségeken.

Idén februárban indul egy újabb program. Remélem sok embernek segíthet még ez a módszer!