Na jó, tudom, hogy ez a cím kicsit furcsán hangzik, de megnyugtatok mindenkit: egy szülinapi buliról van szó, és csakis és kizárólag a lufik felfújásához kéne a hélium palack – meg esetleg néhány gazdi játékaihoz, de ennyi, és nem több. Mondom, hogy mi a helyzet: gyönyörű németjuhászom, Dotti most tölti a be a 2. életévét, és ennek megünneplése céljából döntöttem úgy, hogy egy kis meglepetésbulit szervezek neki. Meghívom néhány közeli kutyabarátját a gazdijukkal együtt, mindenki hoz majd valami ajándékot (gondolom főleg nasit, meg gumicsontot), és remekül fogjuk érezni magunkat. Arra azonban álmomban sem gondoltam volna, hogy épp a héliumos lufik beszerzése lesz a legnehezebb része az egésznek, de így volt. Egészen pontosan nem is a lufikkal volt a baj, hanem a hélium palack beszerzésével.

Még szerencse, hogy egy kutya előtt nem nehéz titkolózni

Rendeztem már pár bulit életemben, és a legnehezebb része mindig az ünnepelt előtti titoktartás volt. Ebben az esetben ez nem jelentett problémát, hiszen nyugodtan telefonálhattam a gázpalack futárunkkal akár Dotti előtt is, ő nem értett semmit belőle. De megint előreszaladtam, ugyanis nem úgy megy ám ez, hogy csak én kinézek a telefonkönyvemből egy gázcseretelepet, és már telefonálok is! Itt hosszú kutatás kellett előtte, mire meg tudtam találni a gazpalackfutar.com oldalt.

Szerencsére nekem már nem kell semmilyen reklámújságot lapozgatnom ehhez, mint anyámnak, hanem itt a kezemben a telefon, és meg tudom nézni az interneten, hogy hol találok olcsón gázpalackot úgy, hogy azt ki is hozzák, és ne nekem kelljen érte mennem. Lelki szemeim előtt láttam drága nagyapámat, aki rendszeresen járt a közeli gázcseretelepre, ott sorban állt, vásárolt, és visszajött a PB palackkal (mert ugye ők még nagymamámmal azzal főztek a konyhában). Néha én is elkísértem az ilyen utakra, és be kell vallanom, kicsit sem kedves emlékek ezek nekem.

Hélium palackkal azonban nem volt még dolgom. Azt se tudtam, hogy a hagyományos gázcseretelepeken beszerezhető-e, de mint megtudtam, igen. A gazpalackfutar.com oldalon minden hasznos információt megkaptam nagyon röviden és érthetően a gázpalackokkal kapcsolatban. Megmondom őszintén, fogalmam sincs, hogyan találtam erre az oldalra, valószínűleg a Google dobta ki, de nem is ez a lényeg. Az számít, hogy végül ezen az oldalon maradtam, és nem mentem tovább, sőt, a visszahíváskérő űrlapot is kitöltöttem.

Könnyeben jön a hélium palack házhoz, mint gondolnád

Nagyon hamar megkaptam a visszahívást, amire vártam, és egy nagyon szimpatikus hanggal a vonal túlsó végén meg tudtam beszélni, hogy mire és mikor van szükségem. Egy 5 literes palackot rendeltem, és mivel hetekkel előre telefonáltam, könnyen tudtam időpontot is foglalni. Bár igazából mindegy volt nekem, hogy mikor érkezik meg a hélium palack, a lényeg az volt, hogy későn ne érkezzen, mert akkor lőttek a héliumos lufiknak, én meg fújhatom fel őket egyesével, ami nem kis melónak ígérkezett. Így is volt már elég bajom a szervezéssel, nem akartam még ezzel is foglalkozni. Nagyon tetszett a hozzáállásuk, hogy közvetlenül az érkezés előtt is felhívják az ügyfeleiket, hogy fel tudjanak készülni, és hogy tényleg mindenben igyekeznek hozzád igazodni. Elgondolkodtam, hogy a szüleimnek is ajánlom őket, de ők Baranyában élnek, a gazpalackfutar.com-ról pedig csak Budapestre és annak 20 km-es környezetébe lehet rendelni. Ha jól vettem ki a szóból, akkor a telep egyébként Vác mellett van, ami épp kapóra jön, hiszen az csak egy köpésnyire van tőlünk.

Bár nem terveztem ipari felhasználásban gondolkodni, azt láttam az oldalon, hogy nem csak rendelni lehet a gázpalackot, de akár újra is lehet töltetni. Értelemszerűen pontosan akkora mennyiségű gázt lehet rendelni, amekkora a palackba fér. Nem hinném, hogy túl sok buli lesz a közeljövőben, úgyhogy nem fogom egyhamar utántölteni ezt a palackot, de jó tudni, hogy ilyenre is van lehetőség – határozottan környezetbarát és költséghatékony megoldásnak tűnik.

Már tényleg csak a bulival kell foglalkozni

A hélium palack elintézve, és semmilyen okom nincs azt feltételezni, hogy nem jönne meg időben. Annál is inkább, mert mint kiderült, a legjobb barátnőmék is tőlük szoktak rendelni, szóval ha őt kérdeztem volna meg, akkor talán még gyorsabb rájuk találok. De sajnos valahogy nem jutott eszembe, hogy a barátnőm férje, Gábor egy egész kis műhelyet épített fel a garázsban, és a hegesztéshez használt gázpalackjait ő is rendeli valahonnan. Mindegy, így legalább kaptam még egy visszajelzést arról, hogy biztosan jó helyről rendeltem. A gazpalackfutar.com oldalt üzemeltető Respect media Kft. soha nem okozott csalódást Gáboréknak sem, úgyhogy én is nyugodt vagyok: Dotti születésnapjára ide fog érni a hélium palack, és minden lufi az égbe akar majd szállni.

Már csak az a kérdés, hogy mennyi emberre számíthatok majd? Kutyákkal nem lesz gond, ők biztosan jól fogják érezni magukat, de az emberekhez már kevésbé értek. Valószínűleg lesz már legalább egy jó sztorim azzal, hogy hogyan szerveztem meg ezt az egész bulit, és miként intéztem el a hélium palackot, de ezen kívül más beszédtémát találni talán nem lesz egyszerű. De ki tudja: ha a kutyák produkálják magukat, ahogy szokták, akkor talán nem lesz szükségünk arra, hogy beszélgessünk. Akárhogy is, a hélium palack és a lufik megvannak, úgyhogy most már nem romolhat el semmi.