Nagy kutyabarát és kutyatartó lévén napjaim szerves részét képezi a kutyámmal való munka utáni séta, ami mindig egyfajta kikapcsolódást jelent, és alkalmat a gondolataim rendszerezésére, a napom értékelésére. Gondolom, sokan vagyunk ezzel így kutya gazdik, akik pont emiatt imádják a délutáni sétákat a kiskedvenccel, mert van lehetőségük arra, hogy kicsit kiszakadva otthonról elkalandozzanak a gondolataik.

napelem áraMivel családi házas övezetben lakunk, az utam rendszeresen több, kis utcán keresztül vezet abba a kisebb erdőbe, ahol a barangolásaink kezdődnek. Az utcánkban végigsétálva már korábban is észrevettem, hogy rengeteg háznál hatalmas napelemes rendszer van felszerelve a tetőre.
Egy ilyen kellemes, esti séta alkalmával viszont elgondolkodtam azon is, hogy mennyi lehet egy ilyen napelem ára, ha ilyen gyakori az előfordulása, hiszen nem volt túl sok előzetes ismeretem a témában. Eszembe jutott, hogy a környezetvédelem szempontjából vajon jelentős lépés lehet-e egy ilyen napelemes rendszer alkalmazása az otthonunkban, hiszen sok más téren is igyekszem figyelni a környezetem védelmére és az energiával való takarékoskodással.
Miután hazaértem, végeztem egy kis kutatást az interneten, és először elrettentett, milyen nagyok is lehetnek a telepítés költségei, valamint mennyi utánajárást, előzetes felmérést és tervezést igényel a felszerelés előtti szakasz – már persze ha az otthonunk alkalmas rá, és megbizonyosodtunk róla, hogy a tetőnk tartószerkezete nem fog beomlani például a napelemes lemezek súlya alatt és ezek elegendő fényt is kapnak a működéshez.

Később, jobban átrágva magam a témán rájöttem, hogy ezek miért fontosak ennyire. A napelem árának megtérülése szempontjából nagyon fontos, hogy jó minőséget válasszunk, mely ebből következtetve először nagyobb kiadást is jelenthet a családnak, bár úgy gondolom, ez minden mással is így van. Ha minőségit veszünk valamiből, attól elvárhatjuk, hogy akár évtizedeken keresztül (persze attól függ, miről van szó) megbízhatóan, hibátlanul üzemeljen, ez pedig főleg fontos, amikor az energiaellátásunk múlik rajta, és hosszú távon gondolkodunk.
Az interneten sok számolási módszer található arra vonatkozóan, hogy mennyi év alatt térül meg a napelem ára, de az átlag mutatók 3-10 évre saccolják, több szempont figyelembevételével.
Nem utolsó szempont még, hogy a rendszer bevezetésére támogatás igénylésére is van lehetőség, ennek az igénybevételével rövidülhet akár 3 évre is a megtérülésnek az ideje. Több kutatás figyelembe vette az energia árának rohamos növekedését is, ezzel szemben a napelemes berendezések árának pedig egyre inkább csökkenő mutatóját, ahogy egyre népszerűbb lesz a használatuk a családok körében. Emellett több cikk szerint a napelemek kevés karbantartást igényelnek, így köztudottan akár 40-50 év is lehet az élettartamuk, üzemidejük.
Ez a rohanó hétköznapjainkban kevesebb macerát is jelent, mint a szolgáltatóknak a számlák befizetése; ám a szolgáltatókkal együttműködve elkerülhetjük az energia pazarlását is azzal, hogy a fel nem használt, „fölöslegként” felfogott napenergiát elraktározzák számunkra.

Ezzel akár annyi plusz áramot is elraktározhatunk, hogy a szolgáltatónk fizet nekünk a megtermelt energiáért, ami elég jól hangzik a családi költségvetés szempontjából is, ha szerencsénk van és sok napsütéses hónap elé nézünk.