A harmincadik születésnapomra a szerelmemtől egy kiskutyát kaptam ajándékba. Az aranyos kis tacskót Panninak neveztem el. Régóta vágytam már egy kutyára, de sosem mertem bevállalni, hiszen rendkívül sok odafigyelést igényel. Féltem ekkora felelősséget vállalni, tartottam tőle, hogy nem leszek alkalmas a gazdi szerepre. De a párom segített a döntésben, nem volt már gondolkodási idő, amikor megkaptam a kiskutyát. Rákényszerültem, hogy én gondoskodjak a kiskutyáról. Úgy érzem, hogy eddig ez gond nélkül megy, fölöslegesen tartottam az egésztől.

Sosem gondoltam volna, de Panni elképesztően jó hatással volt az életemre. Korábban nem voltam az a barátkozós, ismerkedős típus, például a szomszédaimat sem igazán ismertem. A kiskutyámnak köszönhetően azonban sok olyan emberrel elegyedtem mostanság szóba, akikkel hosszú évek óta találkoztam, de a köszönésen túl egyáltalán nem beszéltünk. Azt vettem észre, hogy extrovertáltabbak az emberek, ha látják, hogy egy kutya társaságában sétálgatok.

Panni egy új világot nyitott meg számomra. Egy olyan világot, ahol az emberek sokkal kedvesebbek, nyitottabbak, kommunikatívabbak. A szomszédaimnak már tudom a nevüket. Ők is állatbarátok, emiatt érdeklődtek a kutyámról, tehát hamar lett közös témánk. A kutyáink együtt játszanak, közben mi beszélgetünk, jókat nevetünk.

Pannival sokat járunk a közeli parkba is, ahol szintén sikerült új ismerősöket, barátokat szereznem, akiknek nagyon aranyos kutyusaik vannak. Kezdetben csak a házikedvenceinkről beszélgettünk, azonban ahogy jobban megismerkedtünk, áttértünk egyéb témákra is. A parkból számos kutyatulajdonosnak ismerem már a mindennapjait, a gondjaikat és az örömeiket.

Dénessel is a parkban sikerült megismerkednem. Őt már ismeri a párom is, nagyon szimpatikus a srác. Nincs olyan hét, hogy ne futnánk össze a parkban. Szeretek vele beszélgetni, szinte már mindent megosztunk egymással. Hasonlóak az érdeklődési köreink, így mindig van mit megtárgyalni. Tegnap a környezettudatos életmód fontosságáról beszéltünk, amikor megemlítette nekem, hogy milyen jó az az állami kezdeményezés, amivel a magyar lakosság energiahatékonysági beruházásait támogatják. Dénes meglepődött, amikor közöltem vele, hogy én még sosem hallottam erről a támogatásról. Szerencsére épp mindketten ráértünk, így a pasi mesélt nekem a napelem pályázat részleteiről.

Az állami támogatás napelem rendszerre egy lakossági energiahatékonysági hitelprogram. A „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” elnevezésű pályázat nem most indult, ezért érdekes, hogy még sosem hallottam róla.

Az állam 105,2 milliárd forint keretösszeget szán erre a pályázatra. A pénzt a társasházak, a lakásszövetkezetek és a magyar lakosság között osztják szét. Az említett összegnek maximum a felét kaphatják meg a lakásszövetkezetek és a társasházak, a többit pedig mindenképp a magyar lakosság kapja meg. Szóval jó eséllyel lehet pályázni.

Az elnyerhető kölcsön minimum 500 ezer forint, azonban nem haladhatja meg a 10 millió forintot. A hitel nagyon kedvező, hiszen 0% kamatozású. Az összeg nem csak napelem rendszerekre, hanem igazából mindenre fordítható, ami energiahatékonyabbá teszi az otthonokat: hőszigetelésre, napkollektorokra, nyílászárók cseréjére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, valamint hőszivattyúk telepítésére is. Dénes nem tudta megmondani nekem, hogy a maximális összeg, tehát tíz millió forint elég lenne-e az összes átalakításra. De ez nyilvánvalóan attól is függ, hogy milyen nagyságú a lakás, valamint, hogy milyen tulajdonságokkal bír.

Nem kell nagy szakértőnek lenni ahhoz, hogy egyértelmű legyen, hogy a 0%-os kamat mellett könnyű visszafizetni a pénzt. Déni szerint a napelem rendszer már önmagában olyan jó befektetés, hogy már ebből megtérül a pénz. Ugyanis a napelemek a napsütéses órákban folyamatosan termelik az áramot, és természetesen nem pont annyit, amennyire szükség van. A nyári hónapokban akár sokkal több energiát is termelhetnek. A fel nem használt áram a hálózatra töltődik fel, amiért a szolgáltatónak fizetnie kell. Ezáltal egy napelem tulajdonos is energiatermelővé válik. A téli hónapokban előfordulhat, hogy nem termelődik több áram, mint amennyi szükséges, vagy esetleg kevesebb is termelődhet. Ez nem probléma, hiszen ha nulla forintot, vagy esetleg egy kisebb összeget kell áramra fizetni, az sem rossz.

Dénes közölte velem, hogy a szakemberek azt mondják, hogy egy profin felszerelt napelem rendszernek 8-10 éven belül vissza kell hoznia az árát. Ennek értelmében hamarabb megtérül a befektetés, mint ahogy a kölcsönt vissza kellene fizetni. Ugyanis a Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitel futamideje húsz év. Ennyi idő alatt szerintem játszva is vissza lehet fizetni a kölcsönkapott pénzt. Tehát nem úgy vannak meghatározva a feltételek, hogy csak a vagyonos emberek tudjanak pályázni. A középosztálybeli átlagemberek is simán esélyesek lehetnek a támogatás elnyerésére.

Lényeges, hogy csak a jól megtervezett napelem rendszer térül meg ilyen hamar tehát 8-10 éven belül. A hibátlan kivitelezés mellett feltétlenül szükségesek még a minőségi alkatrészek is. Az olcsó gyártmányú napelem rendszereknek rosszabb a teljesítményük, de a felszerelésen is igen sok múlik. A rosszul felszerelt napelemek, lehetnek akármilyen jó minőségűek, nem lesznek igazán hatékonyak.

A megbízható kivitelezőnek tehát nagyon nagy szerepe van. A profi szakember legelőször kimegy a helyszínre és felméri a terepet. Erre főként azért van szükség, mivel ahhoz, hogy a napelem rendszer telepíthető legyen, a tetőszerkezet elég sok kikötésnek meg kell, hogy feleljen. Például elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja a tartószerkezetet és a modulokat, megfelelő, délkeleti vagy délnyugati tájulású kell, hogy legyen, valamint a tető dőlésszöge is sokat számít. Valamint arra is kell figyelni, hogy semmi ne vessen árnyékot a tetőre, illetve az elektromos rákötési pontok elhelyezkedése is sokat számít. Persze akkor sem kell elkeseredni, ha a tetőszerkezet nem felel meg a kikötéseknek, hiszen a napelemeket földre szerelhető állványrendszeren is el lehet helyezni. Ez persze nem mutat olyan jól, valamint foglalja a helyet, azonban ez is egy opció lehet.

A fotovoltaikus rendszereknek személyre szabottaknak kell lenniük, emiatt az adott ház lakóinak az igényei szerint kell kialakítani őket. Ezért rendkívül fontos a szakemberek aktív jelenléte a rendszer megtervezése során.

A pályázathoz tartozik még az a feltétel is, miszerint 10% saját forrással kell rendelkezni, ennek hiányában nem lehet elnyerni a támogatást. Ez azonban maximum egymillió forintot jelent, ami valljuk be, hogy nem egy irreleváns összeg, ennyit nem lehetetlen összegyűjteni.  

Az állami támogatás a napelem rendszerre kifejezetten jó lehetőségnek tűnik. Dénes erősen gondolkodik rajta, hogy beleveti magát a dologba és pályázik. Számomra is nagyon szimpatikus az ötlet. Mindenképp szeretném csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. Meggyőződésem, hogy aktívan kell tennünk a környezetünk megőrzése érdekében. A szelektív hulladékgyűjtés, a tömegközlekedés mind olyan dolgok, amikkel eddig próbáltam környezettudatos lenni. Úgy érzem azonban, hogy ennyi nem elég. A napelem rendszer támogatás segíthet abban, hogy többet tegyek az ügy érdekében.

A páromnak is nagyon fontos a környezetkímélés. Lehetséges, hogy titokban tartom előtte ezt a pályázati lehetőséget és egyedül intézkedem, majd pedig a születésnapjára megkapja ajándékba. Ez igazán rendhagyó ajándék lenne, akárcsak Panni.

Dénesnek legközelebb mindenképp meg kell, hogy köszönjem, hogy beszélt nekem erről a lehetőségről. Panni nélkül erről sem hallottam volna.