Amikor néhány hónapja örökbe fogadtam a kutyusomat, nem gondoltam volna, hogy ennyi változást fog hozni az életembe. Tisztában voltam vele, hogy sok minden változni fog a napi rutinomban, korábban kell felkelnem, hogy még munka előtt megejtsünk egy gyors reggeli sétát és tudatosabban kell megterveznem a napjaim felépítését, hogy mikor érek haza, mikor tudom levinni sétálni a kutyát, de azt álmomban sem gondoltam volna, hogy még a kozmetikumaimat is lecserélem a kutyám miatt.

Meglepő reakciót adott a kutyám a kozmetikumaimra – lehet, hogy baj van velük?

Évek óta ugyan azokat a jól bevált kozmetikumokat vásároltam, mindenből megvolt a már bevált márka, nem szívesen próbáltam ki új dolgokat vagy váltottam más termékre. Ami egyszer már bizonyított, azt minek megváltoztatni – ez volt az elvem a sminktermékek és kozmetikumok terén is. Mivel lakásban élek, ezért amikor otthon vagyok, elkerülhetetlenül mindig ott van velem a kutyusom is és észrevettem, hogy bizonyos kozmetikumok illata zavarja. Pedig az összesnek jó illata van, különben nem kenném magamra, de amit én kellemes, virágos illatnak éreztem, azt a kutyám valószínűleg hihetetlenül erősnek és büdösnek, mert miután beleszagolt a tubusba, el is ment mellőlem. Ez elgondolkodtatott, hogy hiába érzem én kellemesnek az adott termék illatát, mi minden lehet benne, ha a kutya megmaradni sem tud mellette, nemhogy kedvelje az illatát? Sosem olvastam el például az arckrémem összetevőit, a nagyrészük úgyis latinul van, meg sem érteném, minek fárasszam magam vele. Pedig lehet, hogy érdemes lenne, mert az előzetes elvárásokkal ellentétben többféle tartósítószer, adalék és színezék is lehet egy-egy kozmetikumban, amikről nem is tudunk is simán felkenjük az arcunkra minden egyes nap.

Elindult a keresés, de egyelőre nem járt túl sok sikerrel

Elkezdtem hát nézegetni az interneten, hogy milyen lehetőségeim vannak, ha természetes vagy legalább kicsit természetesebb kozmetikumokra szeretnék váltani a boltban kaphatók helyett. Többféle blogra is ráakadtam, de mindegyik mást mondott, másra esküdött és olyan összetevőkkel dolgozott, amikről én még csak nem is hallottam soha, nemhogy tudjam, hol kell beszerezni őket. Ez egy kicsit visszavett a lelkesedésemből, mert már láttam magam előtt, hogy nem lesz egyszerű ez a váltás, meg fogok vele szenvedni rendesen. De hittem a kutyusom orrának, és hittem benne, hogy nem csak vele fogok jót tenni, ha természetes összetevőkkel készült kozmetikumokat vásárolok vagy készítek, hanem magammal is, a bőrömmel és a hajammal is.

Megvan a megoldás, ráadásul még részletesebb is, mint reméltem

Úgyhogy nem adtam fel a keresést, aminek így utólag nagyon örülök, mert rátaláltam egy natúrkozmetikumokról szóló könyvre (https://www.humanityaruhaz.hu/termek/naturkozmetikumok.html), ami az alapoktól kezdve mindent elmagyaráz, amit a natúrkozmetikumokról és otthoni készítésükről tudni kell. A természetes szépségápolás jegyében olyan recepteket tartalmaz, amiknek az elkészítése megoldható otthon is és teljes mértékben kiváltják a bolti kozmetikumokat. Nagy segítség volt, hogy már az interneten, a könyv megvásárlása előtt meg tudtam nézni a tartalmát és így el tudtam dönteni, hogy megéri-e megvenni nekem a könyvet, ezt keresem-e igazából. A fejezetek sorban a Natúrkozmetikumok – bio szépségápolás a természet kincstárából, A bőr táplálásának története, A bőr ápolása, Zöld segítőtársak, Természetes táplálék a bőrnek, Saját készítésű natúrkozmetikumok, Bőrtisztító receptek, Természetes dezodorok és természetes illatok, Turmixok a bőrnek, Hidratálás és természetes fényvédelem, Gyógyhatású olajok és kenőcsök, Ajakápolás, Természetes fogápolás, Természetes hajápolás, Speciális férfikozmetikumok, Szőrtelenítés, Speciális babaápolás, Alapreceptek, Köszönetnyilvánítás, Alapanyag-lelőhelyek és az Ajánlott irodalom címeket kapták. Ezek alapján kiderült számomra, hogy igazán szerteágazó leírásról lesz szó a könyvben, mert a bőrápolástól kezdve a dezodorokon át a fog- és hajápolásig rengeteg téma van érintve, így egy átfogó tervet ad a kezembe, hogy hogyan válthatok ki minden drogériában kapható kozmetikumot végérvényesen. Az alapanyag lelőhelyek leírása külön megkönnyebbülés volt, hogy nem nekem kell egyesével utána járnom minden alapanyagnak, hanem összeszedi nekem a könyv, hogy mit hol tudok beszerezni. Ha pedig ez a könyv nem lenne elég, tovább szeretnék olvasgatni a témában, akkor az ajánlott irodalomnál felsorolt könyvek tovább bővíthetik a tudásomat, amit a natúrkozmetikumokról szedtem össze.

Már minden adott a natúrkozmetikumok otthoni elkészítéséhez – csak járjak sikerrel

Ezek után nem is volt kérdéses, hogy megveszem-e a könyvet, mindenképpen meg akartam szerezni. Amikor pedig már a kezemben tartottam, együtt nézegettük végig a kutyusommal, akinek megígértem, hogy hamarosan már csak természetes, mesterséges anyagoktól mentes, jó illatú kozmetikumok lesznek a lakásban, úgyhogy nem kell többet menekülnie. Remélem, sikerülni fog az itthoni natúrkozmetikum készítés és nem lesz katasztrofális a végeredmény, de ha nagyon elakadok, majd segítségül hívom valamelyik konyhatündér barátnőmet, hátha kamatoztatni tudom a főzőtudását.

https://www.humanityaruhaz.hu/termek/naturkozmetikumok.html