Nem titok, hogy a párommal hosszú ideje kutyatenyésztéssel foglalkozunk, hiszen a kutyák körül forog az életünk, így a szociálmédia profiljaink is… tényleg mindent köréjük szervezünk, de a hobbink – merthogy ez nem megélhetés – színvonalas fenntartása nem megoldható máshogy, csak ha a hobbigazdik számára nagyon soknak tűnő kutyát tartunk, rengeteg kiállításon veszünk részt és még sorolhatnám. A lényeg, hogy borzasztóan költséges és időigényes hobbi, nagyon sok energiát igényel és emészt fel tőlünk nap mint nap, de elhihetitek: a kutyáinkból áradó szeretet sokszorosan meggyőz minket arról, hogy valóban érdemes ezt csinálni. Meghat minket, amikor egy-egy gazdink átküldi, milyen szépen megtalálták a tőlünk vett kölyökkel a közös hangot, vagy éppen, hogy milyen szép eredményt sikerült összeszedniük egy-egy kiállításon – és ha még fajtaspecialista bírónál, nos, hát akkor tényleg teljesen elérzékenyülünk…

És nem panaszként, de ez rengeteg pénzt és nagyon nagy infrastruktúrát igényel ennyi négylábúnál: szobakennelek, kozmetikai felszerelések, pórázok, nyakörvek, hámok garmadája, egy üzletnyi felvezetőpóráz… gyakorlatilag a csodájára járunk, ha találunk otthon olyan pulóvert vagy nadrágot, aminek a zsebében valahol nem bújik meg egy-egy kósza jutalomfalat. Természetesen ezek döntő hányada fogyóeszköz: elhasználódnak, elkopnak, elfogynak, vagy éppen valamelyik kisebb-nagyobb kutyánk megtalálja (esetleg gyakorlatilag ellopja) – hát, ha éppen nem vagyunk ott, akkor valószínűleg az adott tereptárgynak az volt az utolsó napja. De természetesen nem csak ezzel gyűlik meg a bajunk mindennaposan, hanem teljesen más jellegű tényezőkkel is: a hideggel.

Merthogy, mint említettem, kifejezetten fázós fajtával foglalkozunk, amelyek rendkívül társaságkedvelőek is, imádnak körülöttünk cirkálni és fetrengeni a padlón – csakhogy ilyenkor rendszerint elkezdenek cidrizni, hiszen azért a hideg kőpadló mégsem az ő világuk… nos, erre kellett kitalálnunk valamit. Természetesen mindenhova, ahova lehetett, kaptak már megszámlálhatatlanul sok fekhelyet, de nyilván nem volt az igazi, hiszen félrelökték, útban volt, meg hát mi se lehettünk mindig a fekhelyek közelében csak azért, hogy ne a hidegen kelljen feküdniük – így idejekorán biztosak lettünk benne, hogy a padlófűtés valamilyen formája lesz a megoldás.

Egy kiállításon beszélgetve kaptuk a javaslatot egy másik tenyésztőtől, akivel tudtunk beszélgetni a témáról és megvilágosodtunk… Hőszivattyú padlófűtés: a tökéletes kombináció! Ez kell nekünk – erre ő pedig a https://futesrendszerek.hu/ csapatát ajánlotta, amit, miután hazaértünk a kiállításról és kicsit regenerálódtunk, bár el is kezdtünk megnézni.

Természetesen elolvastunk az egész oldalt és az összes fűtési lehetőséget, amelyet opcióként tüntettek fel. Ahogy a kutyatenyésztésben, úgy ebben sem szándékoztunk a párommal elhamarkodott döntést hozni, hiszen nem szeretjük az ablakon feleslegesen szórni a pénzt – és ugyan nem szűkölködünk, mégiscsak nagy beruházás egy padlófűtés beépítése anyagilag és fizikai terjedelmében is, tehát mindenképpen alapos átgondolást igényelt ez a projekt is.

A honlapon lévő cikk leírása szerint a hőszivattyú és padlófűtés tökéletes kombináció: egy olyan, rendkívül új technológiáról van szó, ami a hőcserén alapszik és a hőcsere által kapjuk meg azt a hőmérsékletet, amit szeretnénk elérni. Gyakorlatilag valahonnan elvesz, míg a kívánt helyre leadja – ez egy rendkívül energiatakarékos eljárás, és tökéletesen környezetbarát, mert ugyan igényel villamosáramot, az energiát magát a környezetből nyeri.

Több típusát is elkülönítették az oldalon, első sorban aszerint, hogy milyen környezetben történik a hőátadás: levegőben, talajban, talajvízben… tehát összességében víz-víz, levegő-víz és levegő-levegő típusokat határoltak el a leírásban. Itt még kiemelték lehetőségként egyrészt a talajszondát: ezen rendszer a talaj legfelső részéből nyeri ki a hőt, ezzel szemben a talajkollektor a mélyebben fekvő rétegeket használja fel – de mindkettő esetén a talajból történik az energia kinyerése; látható, hogy mindenképpen előnyös megoldást jelent a környezetvédelmi szempontokat mérlegelve is, hiszen megújuló energiaforrásnak tekinthető; ezáltal káros anyagok nem termelődnek a használat során.

Legnépszerűbbnek a víz-levegő elven alapuló hőszivattyús rendszerek: amennyiben a vevő ezt választja, akkor a rendszer a kinti levegőből dolgozik és onnan nyeri a fűtéshez szükséges energiát, ennek pedig számos előnyével élhet a ház tulajdonosa. Egyrészt: ha megfelelő szakértelemmel kerül kiépítésre, ezen az éghajlaton szinte minden hőmérsékletben működik, például a Fűtésrendszerek leírása szerint -30-tól egészen +40 Celsiusig használható. Ami nekünk nagyon fontos, hogy hamar beszerelhető és működésbe helyezhető, annak köszönhetően, hogy a leggyakoribb, hagyományos fűtési rendszerekkel kompatibilis és összeférhető. Szintén könnyebbség, hogy nem kell hozzá a tulajdonosnak kályhával, esetleg kazánnal rendelkeznie, a telepítéshez ezek nem szükségesek – és végül, de nem utolsó sorban nagyon gazdaságosnak titulálták a fenntartását is, az oldal szerint a számlák akár a felükre is lecsökkenthetők ennek használatával – így gyakorlatilag a kutyáink még spórolnának is nekünk…

Ezek az előnyök viszont még mindig csak a hőszivattyúra vonatkoztak – arra nem feltétlenül kapunk magyarázatot, hogy hogy is lehet ekkora összegeket megspórolni ezzel a típusú rendszerrel. Nos, a magyarázatra ismét felcsillant a szemünk: mint kiderült, mivel közvetlenül testre történik a hőátadás padlófűtés esetén, elegendő 2-3 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet kibocsáttatni ezekkel a rendszerekkel, mint a hagyományosoknál – így ezek összeadódnak és lesz a Hőszivattyú padlófűtés: a tökéletes kombináció!

No de tovább megyek: mint kiderült, a padlófűtés abból a szempontból is hatalmas előny, hogy más rendszerekkel szemben nem kavarja fel a port a levegőben, így az arra érzékenyeknél is enyhülhetnek a tünetek. Ez számunkra azért is nagy öröm, mert két idős kutyánk is egyre kevésbé bírja jól a port, rendszeresen prüszkölnek tőle, így erre is megoldást kínál ez a típusú rendszer. Arról nem is beszélve, hogy nem kell őket félteni játék közben, hogy esetleg belefutnak a forró radiátorba, radiátorcsőbe – főleg a kölykök a nagy csetlés-botlások közepette; ez is egy kiiktatott veszélyforrás gyakorlatilag.

Persze azért felhívták rá a figyelmet, hogy mindenképpen fontos a kivitelező helyes megválasztása, hiszen ezen is nagyon sok múlik. Ezt természetesnek vettük, hiszen ahogy megválogatjuk azt, hogy kinek adunk el kiskutyát vagy épp mi melyik tenyésztőtől, melyik alomból hozunk, úgy azt is alaposan áttanulmányozzuk, melyik céggel érdemes megcsináltatni – bár barátunk elmondása alapján nem hagyott sok kérdést maga után az, hogy a https://futesrendszerek.hu/ mellé tesszük majd le a voksunkat; mert már abban is biztosak voltunk, hogy egy árajánlat kérése és annak mérlegelése után valószínűleg belevágunk a projektbe.

Végül egy árajánlat kérése után valóban elkészíttettük a hőszivattyús padlófűtést, amiről a következő hidegben be is igazolódott, hogy valóban tökéletes választásnak bizonyult, ahogyan a kivitelező cég is: kutyáink végre nem dideregtek a hideg kőpadlónkon és boldogan feküdtek le bárhová, ahová berakattuk a rendszert. Az idősebb, porérzékeny kedvenceink sem prüszköltek már és nekünk is kevesebb törölgetni valónk lett a párommal, az érintett területen pedig már kiegészítő rendszer használatára sem volt szükségünk, így tényleg csökkentek a számláink. Összességében nagyon örülünk, hogy megtaláltuk ezt a megoldást és bizalmat szavaztunk, megkönnyítette mindenki életét!