Fontos szerepet töltenek be az életemben az állatok. Az összes (nem csak) négylábú sorsát szívemen viselem, és ha csak tehetem, mindent megpróbálok annak érdekében, hogy jó körülmények között élhessenek. Ezért is lettem tagja a kerületi állatvédő közösségnek.

Otthon két kutyánk van, mindkettő kölyök még. Amikor egy kicsit nagyobbak lettek, elvittük őket a kutyaiskolába, ahol a fegyelmezés és a tanítás mellett arra is figyelnek, hogy a kiskutyák sokat játsszanak, barátkozzanak, szaladgáljanak, egyszóval jól érezzék magukat. Ezalatt pedig a gazdák megbeszélhetik egymással a tapasztalataikat, aggályaikat, és tanácsokat is adhatnak egymásnak kedvenceikkel kapcsolatban. Olyan is előfordul, hogy valaki egyáltalán nem a kutyatartással kapcsolatos, de mégis hasznos tanácsot kap: egy alkalommal velem is ez történt. Az állatvédők helyi egyesületének problémáit fejtettem ki éppen a mellettem álló gazdinak. Ő azt válaszolta, hogy talán könnyebb lenne hivatalossá tenni és érvényesíteni az állatvédők elképzeléseit, ha vállalatként működnének. Ez számos előnnyel járhatna a számukra. Hozzátette, hogy nézzem majd meg a grossoffice.hu weboldalát, mert ott sok információt találhatok erre vonatkozóan.

Úgy is tettem, és néhány nappal később megnéztem a weboldalt. Kellemes csalódás ért. Arra számítottam, hogy nehezen olvasható és értelmezhető szövegeket látok majd, sok apróbetűs résszel, szakszavakkal, amelyeket úgysem értettem volna… Ezzel ellentétben azonban a honlap meglehetősen érthető, egyszerű megfogalmazást használt. Nekem korábban semmilyen tapasztalatom nem volt ilyen téren, soha nem gondoltam még arra, hogy céget alapítsak; éppen ezért nem volt megfelelő az erre vonatkozó tudásom. Szerencsére a weboldal segítségével elsajátíthattam az alapokat. Részletesen ismertették a cégalapítás menetét, a szükséges előkészületeket, feltételeket, felsorolták a nélkülözhetetlen személyi okmányokat, a felmerülő költségek bemutatásáról sem feledkeztek meg. A leggyakrabban előforduló hibákra is felhívták a figyelmet, és egyben ki is fejtették, hogyan lehet kiküszöbölni azokat.

Összehasonlítást is találtam a kft és a bt előnyeinek és hátrányainak ismertetésével. Számos hasznos információt sajátítottam el azzal kapcsolatban, hogy melyik cégforma hogyan működik, milyen feltételekkel alapítható, mennyi tőkére és hány tagra van hozzá szükség, milyen egyéb költségekkel számolhatunk. Azt is örömmel láttam, hogy a grossoffice.hu-n tudnak segíteni nekünk ügyvédet találni. Ez nagyon jó hír volt, mivel nem nagyon voltak kapcsolataim, sem pedig kellő tapasztalatom ahhoz, hogy ügyvédet válasszak. Biztos voltam benne, hogy az állatvédő társaság többi tagja is hozzám hasonló szintű tudással rendelkezik cégalapítás témában.

Ha vállalatot szeretnénk alapítani, szükségünk lesz székhelyre is. Korábban sosem hallottam még erről, de szerencsére a honlapon pontokba szedve felsorolták, melyek a székhelyszolgáltató budapest környékén és vidéken egyaránt megtalálható irodáinak szolgáltatásai. Biztosítanak cégünk számára üzleti címet, fogadják és kezelik a címre érkező postai küldeményeket, az érkező küldeményekről pedig értesítenek. A küldemények, iratok tárolását is vállalják, valamint elektronikusan archiválják a beérkező küldeményeket. Ahogy lejjebb görgettem az oldalon, láttam, hogy az összes irodát feltüntették, címmel és még térképpel is ellátva. Kiemelték azt is, hogy Újlengyelben iparűzési adó mentesen lehet céget üzemeltetni. Mi ezt azonban sajnos nem tudtuk igénybe venni, mert budapesti székhelyre volt szükségünk.

Az árakról is tájékozódhatunk, ha a “székhelyszolgáltatás árak” fülre kattintunk. A székhelyszolgáltató budapest területén, valamint Újlengyelben érvényes árait egyaránt megtekinthetjük. Szimpatikusnak találtam, hogy az árak bemutatása is átláthatóan, egyértelműen történt.

A kapcsolatfelvétel szintén gyorsan ment, először egy rövid adatlap kitöltésével és online üzenet küldésével vettem fel velük a kapcsolatot. Láttam, hogy emellett számos más lehetőség is rendelkezésre áll, ha kérdésünk van, vagy bele szeretnénk kezdeni a cégalapításba: elérhetők központi telefonszámok, budapesti és vidéki irodákhoz tartozó telefonszámok, postacímek.

Mindig is tudtam, hogy a kutyaiskola nagyon hasznos, de azt sosem hittem volna, hogy emiatt fogom elszánni magam arra, hogy saját céget alapítsak az állatvédőknek!