A fajtiszta kutyák tenyésztésére egy egész iparág épül, mivel előfordul, hogy akár több százezer forintot is elkérnek egy különleges ebért. Ez persze nem véletlen, mivel a szabályosan és engedéllyel működő tenyésztőknek is vannak kiadásaik: gondoskodniuk kell a megfelelő mennyiségű és minőségű kutyaeledel beszerzéséről, a kutyák előírt méretű szabad mozgásterének biztosításáról, valamint a rendszeres kötelező állatorvosi vizsgálatokról, illetve a jogszabályok által meghatározott védőoltások beadatásáról is.

A probléma ott kezdődik, amikor valaki a nagyobb haszon reményében ezeken a kiadásokon próbál meg spórolni. Ha véletlenül ilyen helyről vásárolnánk kutyát, elképzelhető, hogy nagyobbat tudunk alkudni az árból, hosszabb távon viszont számolhatunk vele, hogy kedvencünk a nem megfelelő nevelés miatt magasabb költségű és hosszabbtávú állatorvosi kezelésre szorulhat. A többit pedig bízzuk inkább a megfelelő hatóságra.

Amíg nincs bizonyíték hasonló konkrét esetekre, állatvédőként kizárólag a megelőzésben tudunk bízni, és felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fontos ellehetetleníteni a nem megfelelően működő tenyésztők működését azáltal, hogy minden leendő gazdi felelősen vásárol.

Országszerte több helyen és rendezvényen szoktunk kampányolni ezért, emiatt fontos volt, hogy könnyen szállítható, praktikus eszközeink legyenek a projekthez. Ilyen például az a papír display, amire legtöbbször ki szoktuk helyezni a kis tájékoztató füzeteinket a felelős kutyatartásról, illetve annak a veszélyeiről és következményeiről, ha valaki ezt elmulasztja. A tájékoztató egy olyan listát is tartalmaz, ami alapján ki tudjuk szűrni, hogy megbízható tenyésztő próbál-e nekünk eladni épp egy ebet.

A papír display és a tájékoztató anyagok elkészítését köszönjük a colornyomda.hu-nak! Kezdetben fogalmunk sem volt, hogy honnan szerzünk be majd ilyen terméket. Korábban a boltban a kutyatápoknál láttuk, hogy ilyen színes, kartonból készült állványokra van kipakolva a kínálat, de fogalmunk sem volt, honnan szerzik azt be. Kíváncsiságból megkérdeztem az eladót, aki elmondta, hogy évek óta csakis a colornyomda.hu-tól rendelnek ilyesmit! Korábban ők is próbálkoztak több különböző beszállítóval, de a nyomtatás minősége valahogy nem ütötte meg az elvárt szintet. Utána a bolt tulajdonosa részt vett egy konferencián, ahol több nagyobb állateledelgyártó cég képviselője is megjelent. Az egyikük ajánlotta neki a colornyomda.hu-t.

A főnök persze nagyon kíváncsi lett, és az első dolog, ami megragadta a figyelmét, az a sok referencia volt, amivel a colornyomda.hu büszkélkedhet. Valóban ismert márkákról van szó, akik nem jutottak volna el idáig, ha megelégedtek volna a silány munkával és megbízhatatlan üzleti partnerekkel. A colornyomda.hu honlapja alapján egyébként ki is derült, hogy nekik nagy tapasztalatuk van már a nyomdai szolgáltatások terén, tehát emiatt nem érdemes aggódnunk.

A boltban a kutyakajás papír display valóban nagyon dekoratív és kiváló minőségű volt, ezért alapból dicséret járt a colornyomda.hu-nak. Amikor a mi rendelésünk leadására került a sor, nagyon tetszett, hogy egyedi ajánlatot adtak mindenre, amit szerettünk volna, illetve volt kapcsolattartónk is, aki az elejétől a végéig folyamatosan képben volt a dolgok állásával. Ha reklámeszközökről van szó, szerintem minden szervezet célja egyedi és kreatív, ezért nem is lehet a futószalagról lekapott termékekkel kielégíteni ezeket az igényeket, hiába lenne annak fix árazása vagy bármi egyebe, ami látszólag megkönnyítené a projekt elindítását. Pedig azt, hogy mennyit vagyunk hajlandóak a céljainkba fektetni, nem ennyire egyszerű beárazni.

Minden esetre bízunk benne, hogy a figyelemfelkeltő, jó minőségben elkészített szórólapjaink sikeresen eljutnak minél több emberhez, akik a jövőben felelős kutyatartókká fognak válni.